Başarılı ve sürdürülebilir bir süt sığırcılığı öncelikle süt sığırlarının gereksinim duyduğu protein, enerji, vitamin ve mineral gibi besin maddelerinin yeterli miktarda ve dengeli olarak verilmesi mümkündür.
Yetersiz ve/ya dengesiz besin madde tüketimi süt sığırlarının sağlık ve metabolik olaylarında sorunlara yol açarak hayvan sağlığını, süt üretimini ve üreme etkinliğini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Kuru dönem ve erken laktasyonda yetersiz veya dengesiz bir beslemeye maruz kalan süt inekleri doğumu takip eden süreçte süt ateşi, doğum zorluğu, sonun geç atılması, ketozis, mastitis ve topallık (laminitis) gibi bazı sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Ortaya çıkan bu sorunlar bir yandan süt sığırlarının üretim etkinliğini (süt ve buzağı verimi) olumsuz etkilerken öte yandan işletme ekonomisinde önemli kayıpların (düşük süt ve buzağı verimi, antibiyotik tedavisi sürecinde sütün pazarlanamaması, erken sürüden çıkarılma zorunluluğu yanında suni tohumlama, tedavi ve ilaç giderleri) artmasına neden olabilmektedir.
Çizelge 1. Süt Sığırlarında Bazı Metabolik Sorunların Görülme Sıklığı ve Ekonomik Kayıp Durumu
Görüme Sıklığı (%) | Gider/Vaka Başına ($) | Gider/100 İnek/ Laktasyon ($) | |
Süt Ateşi | 4 | 234 | 936 |
Zor Doğum | 17 | 185 | 3145 |
Sonun Geç Atılması | 15 | 259 | 3885 |
Ketozis | 10 | 181 | 1810 |
Sol Deplase Abomasum | 5 | 391 | 1955 |
Mastitis | 40 | 208 | 8320 |
Laminitis | 38 | 360 | 13680 |
(Rakamlar; süt fiyatı, kesime giden inek fiyatı, düve satın alımı ve işçilik maliyetleri dikkate alınarak hesaplanmıştır – https://www.progressivedairy.com/topics/herd-health/reducing-stress-in-dairy-cattle-can-pay-great-dividends)
Sonuç olarak:
Başarılı ve karlı bir süt sığırcılığı işletmesi için doğum ve sonrasındaki kritik dönemde ortaya çıkan sorunları en aza indirmek hayati önem taşır. Bu dönemde protein, enerji, vitamin ve mineral maddeler bakımından yeterli ve dengeli bir besleme programı uygulamak, sağlık, üretim ve üreme kayıplarını azaltarak işletme karlılığını önemli ölçüde artırır. Bu sayede daha sürdürülebilir bir süt sığırcılığı faaliyeti yürütmek mümkün olur.