TÜM ÜRÜNLERDE KARGO BEDAVA*

Beslenme Sorunlarının Süt Sığırı Ekonomisine Etkileri

Başarılı ve sürdürülebilir bir süt sığırcılığı öncelikle süt sığırlarının gereksinim duyduğu protein, enerji, vitamin ve mineral gibi besin maddelerinin yeterli miktarda ve dengeli olarak verilmesi mümkündür.

Yetersiz ve/ya dengesiz besin madde tüketimi süt sığırlarının sağlık ve metabolik olaylarında sorunlara yol açarak hayvan sağlığını, süt üretimini ve üreme etkinliğini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Kuru dönem ve erken laktasyonda yetersiz veya dengesiz bir beslemeye maruz kalan süt inekleri doğumu takip eden süreçte süt ateşi, doğum zorluğu, sonun geç atılması, ketozis, mastitis ve topallık (laminitis) gibi bazı sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Ortaya çıkan bu sorunlar bir yandan süt sığırlarının üretim etkinliğini (süt ve buzağı verimi) olumsuz etkilerken öte yandan işletme ekonomisinde önemli kayıpların (düşük süt ve buzağı verimi, antibiyotik tedavisi sürecinde sütün pazarlanamaması, erken sürüden çıkarılma zorunluluğu yanında suni tohumlama, tedavi ve ilaç giderleri) artmasına neden olabilmektedir.

Çizelge 1. Süt Sığırlarında Bazı Metabolik Sorunların Görülme Sıklığı ve Ekonomik Kayıp Durumu

 

Görüme Sıklığı (%)

Gider/Vaka Başına ($)

Gider/100 İnek/ Laktasyon ($)

Süt Ateşi

4

234

936

Zor Doğum

17

185

3145

Sonun Geç Atılması

15

259

3885

Ketozis

10

181

1810

Sol Deplase Abomasum

5

391

1955

Mastitis

40

208

8320

Laminitis

38

360

13680

(Rakamlar; süt fiyatı, kesime giden inek fiyatı, düve satın alımı ve işçilik maliyetleri dikkate alınarak hesaplanmıştır – https://www.progressivedairy.com/topics/herd-health/reducing-stress-in-dairy-cattle-can-pay-great-dividends)

Sonuç olarak:

Başarılı ve karlı bir süt sığırcılığı işletmesi için doğum ve sonrasındaki kritik dönemde ortaya çıkan sorunları en aza indirmek hayati önem taşır. Bu dönemde protein, enerji, vitamin ve mineral maddeler bakımından yeterli ve dengeli bir besleme programı uygulamak, sağlık, üretim ve üreme kayıplarını azaltarak işletme karlılığını önemli ölçüde artırır. Bu sayede daha sürdürülebilir bir süt sığırcılığı faaliyeti yürütmek mümkün olur.

Bir yanıt yazın

Shopping cart

0
image/svg+xml

Sepette ürün yok.

Continue Shopping

Yardım merkezine hoşgeldiniz.

Mesaj gönderin
Çağrı merkezimizi arayın
E-posta gönderin
WhatsApp
Sizi Arayalım
Başla
💬 Yardıma mı ihtiyacınız var
Dr. Derman Müşteri Yöneticisi
Merhaba 👋
sorularınız için buradayım!